дивеч

дивеч
дѝвеч
същ м без мн selvaggìna f

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

  • агриофаг — (грч аgnоѕ, phagein јаде) дивјак што се храни со живо месо од животни, особено од дивеч …   Macedonian dictionary

  • алира — (фр allure) 1. начин на однесување (обично отмен) меѓу луѓето, 2. вид коњски од, 3. трага од дивеч …   Macedonian dictionary

  • апортер — (фр apporteur) ловечко куче што се одликува со способност да го пронајде и да го донесе убиениот дивеч …   Macedonian dictionary

  • трапер — (анг. trapper) северноамерикански ловец на дивеч со скапоцено крзно …   Macedonian dictionary

  • трофеј — (грч. tropaion пресврт) 1. воен плен (знамиња, оружје и др.) како знак за пресврт и победа над противникот 2. знак за успех во лов (рогови од дивеч и сл.) 3. знак за победа во спортот (пехар, знаменца, медали и др.) 4. фиг. победа, целосен успех …   Macedonian dictionary

  • фрикандо — (фр. fricandeau) кул. парче говедско или телешко месо, или месо од дивеч набоцкано со сланина и печено …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”